Train Valley 2

_Száz óra vonatozás

Ha egy kicsit is megdobogtatják a szíved a párhuzamos vasprofilokon megállíthatatlanul száguldozó vagy éppen csak döcögő járművek vagy felcsillan a szemed a terepasztalok láttán és szereted a feladványokat, akkor a Train Valley 2-t hiba lenne kihagynod. Ez nem egy átlátszó marketing duma a 90-es évekből, hanem igazi makacs tények. A litván Flazm Interactive Entertainment  2018-ban megjelent játékáról azt állítani, hogy egy remekmű egyáltalán nem túlzás. Nem csak a logikai feladatok változatossága miatt érdemes végigmenni az 50+20 feladványon, hanem a játék által nyújtott esztétikai élmény is egyfajta katarzist ígér. 

Train Valley 2

Az első néhány feladat egyszerűsége ne tévesszen meg. Ha a feladványokat 5 csillagos értékeléssel teljesítenéd, akkor a nagyjából a 20. pálya környékétől kezdve kezdj el barátkozni a restart level funkcióval. Egyre gyakrabban lesz rá szükséged. Alapvetően minden pályán hasonló a cél: a megadott domborzat és egyéb adottságok mellett, általunk folyamatosan épített és fejlesztett vasúthálózaton a városoknak leszállítani az általuk keresett cikkeket. Ezek sokszor többlépcsős folyamat eredményei. A fafeldolgozóba szállított munkaerővel a rönkfa készül, majd a fűrészmalolmban az újabb leszállított munkások deszkákká alakítjak azokat. A deszkákból és némi üvegből egy csapatnyi melós segítségével a bútorgyárban székeket gyártunk. Végül még el kell szállítanunk a készterméket a megfelelő városba a megfelelő időben. Természetesen, mindezt úgy célszerű végrehajtani, hogy nem futunk ki az időből és a vonataink sem szenvednek balesetet.

_Apa nézd! Kéz nélkül!

A korábban már említett csillagokat nem adja ám olcsón a játék. Minden pálya elején megkapjuk a listát, hogy milyen feltételeket teljesítve kapunk 1-1 plusz csillagot (az időkorlát betartásáért járó legfeljebb 3 csillag mellé). Sokszor a nagyon triviális „Ne semmisüljön meg vonatod” feltétel mellett előfordulnak igazán nehezek is. Előfordul, hogy nem állíthatod meg az időt a pálya átépítéséhez vagy a vonatok elrendezéséhez, ami komoly nyomást jelenthet a tökéletességre törekvő játékoson.

A játék nagyon nagy szabadságot ad a játékosnak, de ez sokszor csak látszólagos: hídak és alagutak csak az előre meghatározott helyekre építhetők. Néha azonban belefuthatunk olyan helyzetbe is, hogy csak a pályán lévő vámszedő kapun át építhetjük meg az ideális útvonalat. A vonatok és váltók felett szinte minden esetben teljes kontrollt kapunk: megállíthatjuk és újra elindíthatjuk a vonatokat (akár az ellenkező irányba is). A váltók állítgatásával, pedig a komolyabb vasútlabirintusban is el tudjuk juttatni a kívánt célállomásra a szerelvényeinket.

_Ranglista és DLC

Ha sikerül minden igényt kielégyítenünk és 5 csillagosra teljesítjük az adott feladványt, akkor a játékidő, a valós idő és a teljes bevétel alapján rangsorol minket a játék. Az igazi maximalistáknak igazi csemege lehet ezt a három paramétert is kioptimalizálni.

Timber and Coal

Az alapjáték 50 pályát tartalmaz, ami 10-esével 5 korszakra van osztva. Ennek ott van jelentősége, hogy korszakról-korszakra egyre gyorsabb és hosszabb vonatokat használhatunk. Eleinte be kell érnünk a két vagonból álló kék gőzössel, de a játék utolsó pályáin 7 szerelvényes gyorsvonatok száguldozhatnak majd. Ha túl vagyunk az alapjátékon és nem tudunk leállni, akkor a plusz 20 pályát tartalmazó Passenger Flow DLC csillapíthatja éhségünket. A kiegészítőben megjelenik a betűjellel azonosított állomástípus. Ezek között az ismert áru és munkaerőforgalom mellett a klasszikus személyszállítást is nekünk kell levezényelnünk.

_Summa

ticket

Ha sikerül akciósan hozzájutni, akkor A Train Valley 2 a DLC-vel együtt nagyjából 2 mozijegy áráért 50-100 órányi szórakozást jelent. Nem kérdés, hogy ár/érték arányban a prémium kategóriába esik. Van szabad 30 perced és hallgatnád ahogy a vasúthálózatodon zakatolnak a virutális szerelvények? Akkor a Train Valley 2 a te játékod!

Train Valley 2

PRO
Beszippanja az embert, esztétikus, változatos feladványok
KONTRA
Néha kimondottan nehéz

95.3%
  • Metascore (91%)
  • Grafika (95%)
  • Játékélmény (100%)
  • Na még 5 percet (95%)

Szólj hozzá!